• Svatební dorty
  • Narozeninové dorty
  • Dorty pro firmy
  • Cukrářský servis
27459492_1964096433845405_5082322313438299828_n

Makronky

Postup:

  1. Mleté mandle smíchejte s moučkovým cukrem, rozmixujte v mixéru a pak přesejte přes cedník. Výsledek by měl připomínat hladkou mouku, což přispěje k tomu, že budou makronky hladké.
  2. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem do měkké pěny, přidejte barvu a vyšlehejte pevný sníh.
  3. Směs mandlí a cukru přisypte do sněhu a stěrkou míchejte, dokud těsto není hladké, řídké, ale stále pevné. Roztékat se musí jen pomalu, pokud ho přemícháte a bude příliš tekuté, na plechu se rozteče a makronky budou placaté.
  4. Těsto dejte do cukrářského sáčku a nastříkejte na plechy s pečicím papírem – dělejte kolečka o průměru 4,5cm.
  5. Makronky nechte důkladně zaschnout – při doteku se nesmějí lepit. Zasychání může trvat různě dlouho (30–60 minut), podle vlhkosti prostředí. Předehřejte troubu na 150 °C. Pečte 10–12 minut.

Šlehání

Sníh do těsta musí být dostatečně pevný, nesmíte ho však
přešlehat, protože jinak se začne rozpadat. Nejlepší je šlehat
bílky tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit měkké špičky, a pak
zašlehávat barvu.

Barvení

Makronky se nejčastěji barví potravinářským barvivem. Ideální
jsou práškové barvy, ale jsou drahé. Dobrá je tuhá gelová barva
např. značky Sugarflair. Gelovky zn. Wilton bývají řídké, a když
jich dáte moc, ovlivní konzistenci těsta. Barvu volte, aby ladila s
příležitostí či náplní, a počítejte s tím, že pečením
zesvětlá.

Ochucení makronky

Ochutit a zároveň obarvit můžete makronky např.
kakaem (přidejte 1 lžíci kakaa a uberte necelou lžíci mandlí),
čajem matcha (stačí čajová lžička) anebo pistáciemi (polovinu
mletých mandlí nahraďte pistáciemi), makronky pak budou pěkně
světle zelené.

Míchání těsta

je jeden z klíčových momentů celé výroby
makronek. V průběhu míchání začne těsto řídnout a vy musíte
odhadnout správný moment, kdy s mícháním přestat. Bude-li těsto
málo řídké, budou makronky hrubé a nevzhledné. „Přísady se
nespojí, makronky hůř zasychají a mohou v troubě popraskat,“
varuje Zuzka a dodává: „Správná konzistence se přirovnává k
tekoucí lávě, těsto by se nemělo trhat, ale pomaloučku stékat.“

Mandlová směs

Pokud máte možnost, mixujte mandle s cukrem v
klasickém mixéru na koktejly. Výsledná konzistence směsi bude
ještě jemnější. V případě těsta na makronky platí, že čím
jemnější, tím budou lepší.

Jedna jako druhá

Udělat makronky tak, aby byla jedna jako druhá, vyžaduje cvik.
Naštěstí existuje pár fíglů pro začátečníky – na pečicí
papír si můžete předkreslit kolečka nebo si koupit (či vytisknout)
předkreslenou šablonu, kterou dáte pod pečicí papír. Před
pečením ji nezapomeňte vyjmout! Na makronky použijte sáček s
trubičkou o průměru 1 cm.

Stabilní plech

„Aby se vám pečicí papír na plechu neprohýbal a neposouval,
přilepte ho k plechu trochou makronkové hmoty,“ radí Zuzana.
„Stačí dát do každého rohu trochu a papír na plechu pěkně
uhladit.“

Příprava krému a plnění

  1. Máslo s cukrem vyšlehejte do světlého krému a pak
    postupně zašlehávejte sekt pokojové teploty. Na kvalitě vína
    určitě nešetřete, sektu v krému není málo a dodává mu nejen
    lehkost, ale i chuť. „Použít můžete jakékoli bublinky, klidně i
    růžové, fantazii se meze nekladou,“ říká Zuzana.
  2. Makronky rozložte na pracovní plochu, na spodní stranu poloviny z
    nich nastříkejte do středu krém a přiklopte zbylými makronkami.
  3. Opatrně stlačte tak, aby se krém dostal až ke krajům. Dejte
    pozor, abyste křehkou makronku nerozmáčkli!

Ingredience:

  • 120 g jemně mletých mandlí
  • 150 g moučkového cukru
  • 90 g bílku (cca ze 3 vajec), nejlépe den odleželých (v
    chladničce)
  • 50 g krupicového cukru
  • červené potravinářské barvivo (odstín Claret značky
    Sugarflair), do každé dávky jiné množství barvy

Sdílet

Share on facebook
Share on print
Share on email

Objednejte si u nás

×