Postup:
- Mleté mandle smíchejte s moučkovým cukrem, rozmixujte v mixéru a pak přesejte přes cedník. Výsledek by měl připomínat hladkou mouku, což přispěje k tomu, že budou makronky hladké.
- Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem do měkké pěny, přidejte barvu a vyšlehejte pevný sníh.
- Směs mandlí a cukru přisypte do sněhu a stěrkou míchejte, dokud těsto není hladké, řídké, ale stále pevné. Roztékat se musí jen pomalu, pokud ho přemícháte a bude příliš tekuté, na plechu se rozteče a makronky budou placaté.
- Těsto dejte do cukrářského sáčku a nastříkejte na plechy s pečicím papírem – dělejte kolečka o průměru 4,5cm.
- Makronky nechte důkladně zaschnout – při doteku se nesmějí lepit. Zasychání může trvat různě dlouho (30–60 minut), podle vlhkosti prostředí. Předehřejte troubu na 150 °C. Pečte 10–12 minut.
Šlehání
Sníh do těsta musí být dostatečně pevný, nesmíte ho však
 přešlehat, protože jinak se začne rozpadat. Nejlepší je šlehat
 bílky tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit měkké špičky, a pak
 zašlehávat barvu.
Barvení
Makronky se nejčastěji barví potravinářským barvivem. Ideální
 jsou práškové barvy, ale jsou drahé. Dobrá je tuhá gelová barva
 např. značky Sugarflair. Gelovky zn. Wilton bývají řídké, a když
 jich dáte moc, ovlivní konzistenci těsta. Barvu volte, aby ladila s
 příležitostí či náplní, a počítejte s tím, že pečením
 zesvětlá.
Ochucení makronky
Ochutit a zároveň obarvit můžete makronky např.
 kakaem (přidejte 1 lžíci kakaa a uberte necelou lžíci mandlí),
 čajem matcha (stačí čajová lžička) anebo pistáciemi (polovinu
 mletých mandlí nahraďte pistáciemi), makronky pak budou pěkně
 světle zelené.
Míchání těsta
je jeden z klíčových momentů celé výroby
 makronek. V průběhu míchání začne těsto řídnout a vy musíte
 odhadnout správný moment, kdy s mícháním přestat. Bude-li těsto
 málo řídké, budou makronky hrubé a nevzhledné. „Přísady se
 nespojí, makronky hůř zasychají a mohou v troubě popraskat,“
 varuje Zuzka a dodává: „Správná konzistence se přirovnává k
 tekoucí lávě, těsto by se nemělo trhat, ale pomaloučku stékat.“
Mandlová směs
Pokud máte možnost, mixujte mandle s cukrem v
 klasickém mixéru na koktejly. Výsledná konzistence směsi bude
 ještě jemnější. V případě těsta na makronky platí, že čím
 jemnější, tím budou lepší.
Jedna jako druhá
Udělat makronky tak, aby byla jedna jako druhá, vyžaduje cvik.
 Naštěstí existuje pár fíglů pro začátečníky – na pečicí
 papír si můžete předkreslit kolečka nebo si koupit (či vytisknout)
 předkreslenou šablonu, kterou dáte pod pečicí papír. Před
 pečením ji nezapomeňte vyjmout! Na makronky použijte sáček s
 trubičkou o průměru 1 cm.
Stabilní plech
„Aby se vám pečicí papír na plechu neprohýbal a neposouval,
 přilepte ho k plechu trochou makronkové hmoty,“ radí Zuzana.
 „Stačí dát do každého rohu trochu a papír na plechu pěkně
 uhladit.“
Příprava krému a plnění
- Máslo s cukrem vyšlehejte do světlého krému a pak
 postupně zašlehávejte sekt pokojové teploty. Na kvalitě vína
 určitě nešetřete, sektu v krému není málo a dodává mu nejen
 lehkost, ale i chuť. „Použít můžete jakékoli bublinky, klidně i
 růžové, fantazii se meze nekladou,“ říká Zuzana.
- Makronky rozložte na pracovní plochu, na spodní stranu poloviny z
 nich nastříkejte do středu krém a přiklopte zbylými makronkami.
- Opatrně stlačte tak, aby se krém dostal až ke krajům. Dejte
 pozor, abyste křehkou makronku nerozmáčkli!
Ingredience:
- 120 g jemně mletých mandlí
- 150 g moučkového cukru
- 90 g bílku (cca ze 3 vajec), nejlépe den odleželých (v
 chladničce)
- 50 g krupicového cukru
- červené potravinářské barvivo (odstín Claret značky
 Sugarflair), do každé dávky jiné množství barvy
 
 
 
  
  
 

