• Svatební dorty
  • Narozeninové dorty
  • Dorty pro firmy
  • Cukrářský servis
Dortík

Cheesecake New York

Postup:

  1.  Na korpus nasypte sušenky do sáčku, rozdrťte je válečkem a
    smíchejte s rozpuštěným máslem. Můžete je rozmixovat i několika rychlými pulzy v kuchyňském robotu, přidat k nim
    nerozpuštěné máslo, krátce promixovat a po minutě zapulzovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky, což je ideální.
  2. Rozevírací dortovou formu o průměru 24cm vymažte máslem, pro lepší vyjímání dortu ji ještě potom můžete vyložit pečicím papírem.
  3. Sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchujte dnem skleničky na dně formy. Korpus dejte do chladničky a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav. Korpus lze navíc zapéct, a to 10 minut při 180°C – bude křupavější.
  4. Troubu ztlumte na 160°C (a zapomeňte na horkovzduch, ten dortu neprospívá). Do čerstvého sýra po částech přidávejte
    zakysanou smetanu, moučkový cukr, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt. Pak do hladké hmoty po jednom zamíchejte vejce a žloutek. Vlijte na korpus a nechte 5 minut stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu. Pečte 25–30 minut. Přestaňte péct o chvilku dříve, než je obvyklé: pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, tak by se přepekl, popraskal, a hlavně byste přišli o fenomenální krémovou konzistenci. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé.
  5. Vychladlý dezert zakryjte alobalem a dejte do druhého dne odpočívat do chladničky.
  6. Zakysanou smetanu utřete s moučkovým cukrem a citronovou šťávou, vychlaďte.
  7. Cheesecake vyjměte z formy, potřete vychlazenou ochucenou smetanou a podávejte.

Ingredience:

  • 150–250g sušenek (BeBe, máslové sušenky…)
  • 70–120g másla + na formu

Na polevu

  • 600g plnotučného čerstvého smetanového sýra (např. lučina, philadelphia, gervais…)
  • 200ml zakysané smetany
  • 250g moučkového cukru
  • 1,5 lžičky citronové šťávy
  • kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  •  3 velká vejce a 1 žloutek navíc

Na potření

  • 250ml zakysané smetany
  •  1 lžíce moučkového cukru
  •  2 lžičky citronové šťávy

      

 

Sdílet

Share on facebook
Share on print
Share on email

Objednejte si u nás

×