DSC-10-z-61-1024x683

Čokoládový Cupcake

Postup:

Troubu předehřejte na 170°C. V míse promíchejte mouku, cukr, jedlou sodu a kypřicí prášek. Přidejte máslo, bílky,
vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a mléko. Míchejte ale jen tak, aby se vše spojilo, nepřešlehejte! Těsto rozdělte do muffinových formiček a pečte 18–20 minut. Nechte vychladnout na mřížce a pak ozdobte krémem.

Smětanový krém

Do mísy nalijte šlehačku, přisypte krupicový cukr a ušlehejte dotuha. V jiné míse prošlehejte mascarpone s lučinou a pak do směsi opatrně zašlehejte šlehačku. Hotový krém dejte do cukrářského sáčku s libovolnou špičkou a naneste na cupcaky. Nastříkaný krém lze obsypat drcenými lyofilizovanými (mrazem sušenými) malinami či jahodami, nebo si
před pečením obarvěte potravinářskou barvou (ideálně gelovou) poslední dávku těsta, upečte ji, pak rozdrobte a drobky krém obsypte.

Malinový krém

V menším rendlíku svařte maliny a citronovou šťávu tak, aby směs hustotou připomínala džem. Odstavte z plotny, propasírujte a nechte zcela vychladnout. V míse prošlehejte máslo (pokud máte robot, použijte pádlo). Přilijte maliny a šlehejte, až se vše spojí. Postupně přisypávejte a zašlehávejte moučkový cukr, nakonec zašlehejte smetanu a špetku soli a šlehejte při vysokých obrátkách do hladkého krému. Na zdobení využijete hladké nebo řezané špičky (trubičky). Krém můžete stříkat od středu i od krajů, držet se můžete nízko nebo na cupcaku vytvořit vysokou čepici.

Čokoládový krém

Do mísy na šlehání dejte bílky a vložte ji do vodní lázně. Přisypte krupicový cukr a špetku soli, míchejte, až se cukr rozpustí. Pozor, aby bílky neprošly varem! Mísu odstavte a bílky s cukrem vyšlehejte do hladkého sněhu. Šleháte-li v robotu, vyměňte metlu za pádlo a za stálého míchání postupně vmíchejte změklé máslo a pak zchladlou hořkou čokoládu.

Ingredience:

  • 240g hladké mouky
  • 200g krupicového cukru
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 170g másla, změklého
  • 3 bílky
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 120ml zakysané smetany
  • 120ml mléka
  • krém podle vašeho výběru (viz níže)

Smetanový krém

  • 250ml smetany ke šlehání (33%)
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 250g mascarpone
  • 125g lučiny
  • drcené lyofilizované maliny či jahody na posypání
    (nemusí být) nebo kapka červeného gelového potravinářského
    barviva (nemusí být)

Malinový krém

  • 1 a 1/4 hrnku mražených malin
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 220g másla, změklého
  • 400g moučkového cukru
  • 1 lžíce smetany ke šlehání (33%)
  • špetka soli

Čokoládový krém

  • 3 bílky
  • 165g krupicového cukru
  • špetka soli,
  • 230g másla, změklého
  • 100g hořké čokolády, rozehřáté

Sdílet

Share on facebook
Share on print
Share on email

Objednejte si u nás

×