Postup:
Troubu předehřejte na 170°C. V míse promíchejte mouku, cukr, jedlou sodu a kypřicí prášek. Přidejte máslo, bílky,
vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a mléko. Míchejte ale jen tak, aby se vše spojilo, nepřešlehejte! Těsto rozdělte do muffinových formiček a pečte 18–20 minut. Nechte vychladnout na mřížce a pak ozdobte krémem.
Smětanový krém
Do mísy nalijte šlehačku, přisypte krupicový cukr a ušlehejte dotuha. V jiné míse prošlehejte mascarpone s lučinou a pak do směsi opatrně zašlehejte šlehačku. Hotový krém dejte do cukrářského sáčku s libovolnou špičkou a naneste na cupcaky. Nastříkaný krém lze obsypat drcenými lyofilizovanými (mrazem sušenými) malinami či jahodami, nebo si
před pečením obarvěte potravinářskou barvou (ideálně gelovou) poslední dávku těsta, upečte ji, pak rozdrobte a drobky krém obsypte.
Malinový krém
V menším rendlíku svařte maliny a citronovou šťávu tak, aby směs hustotou připomínala džem. Odstavte z plotny, propasírujte a nechte zcela vychladnout. V míse prošlehejte máslo (pokud máte robot, použijte pádlo). Přilijte maliny a šlehejte, až se vše spojí. Postupně přisypávejte a zašlehávejte moučkový cukr, nakonec zašlehejte smetanu a špetku soli a šlehejte při vysokých obrátkách do hladkého krému. Na zdobení využijete hladké nebo řezané špičky (trubičky). Krém můžete stříkat od středu i od krajů, držet se můžete nízko nebo na cupcaku vytvořit vysokou čepici.
Čokoládový krém
Do mísy na šlehání dejte bílky a vložte ji do vodní lázně. Přisypte krupicový cukr a špetku soli, míchejte, až se cukr rozpustí. Pozor, aby bílky neprošly varem! Mísu odstavte a bílky s cukrem vyšlehejte do hladkého sněhu. Šleháte-li v robotu, vyměňte metlu za pádlo a za stálého míchání postupně vmíchejte změklé máslo a pak zchladlou hořkou čokoládu.
Ingredience:
- 240g hladké mouky
- 200g krupicového cukru
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku
- 170g másla, změklého
- 3 bílky
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 120ml zakysané smetany
- 120ml mléka
- krém podle vašeho výběru (viz níže)
Smetanový krém
- 250ml smetany ke šlehání (33%)
- 3 lžíce krupicového cukru
- 250g mascarpone
- 125g lučiny
- drcené lyofilizované maliny či jahody na posypání
(nemusí být) nebo kapka červeného gelového potravinářského
barviva (nemusí být)
Malinový krém
- 1 a 1/4 hrnku mražených malin
- 2 lžíce citronové šťávy
- 220g másla, změklého
- 400g moučkového cukru
- 1 lžíce smetany ke šlehání (33%)
- špetka soli
Čokoládový krém
- 3 bílky
- 165g krupicového cukru
- špetka soli,
- 230g másla, změklého
- 100g hořké čokolády, rozehřáté