Postup:
- Na korpus nasypte sušenky do sáčku, rozdrťte je válečkem a
smíchejte s rozpuštěným máslem. Můžete je rozmixovat i několika rychlými pulzy v kuchyňském robotu, přidat k nim
nerozpuštěné máslo, krátce promixovat a po minutě zapulzovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky, což je ideální. - Rozevírací dortovou formu o průměru 24cm vymažte máslem, pro lepší vyjímání dortu ji ještě potom můžete vyložit pečicím papírem.
- Sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchujte dnem skleničky na dně formy. Korpus dejte do chladničky a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav. Korpus lze navíc zapéct, a to 10 minut při 180°C – bude křupavější.
- Troubu ztlumte na 160°C (a zapomeňte na horkovzduch, ten dortu neprospívá). Do čerstvého sýra po částech přidávejte
zakysanou smetanu, moučkový cukr, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt. Pak do hladké hmoty po jednom zamíchejte vejce a žloutek. Vlijte na korpus a nechte 5 minut stát, aby vyprchaly bublinky vzduchu. Pečte 25–30 minut. Přestaňte péct o chvilku dříve, než je obvyklé: pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, tak by se přepekl, popraskal, a hlavně byste přišli o fenomenální krémovou konzistenci. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé. - Vychladlý dezert zakryjte alobalem a dejte do druhého dne odpočívat do chladničky.
- Zakysanou smetanu utřete s moučkovým cukrem a citronovou šťávou, vychlaďte.
- Cheesecake vyjměte z formy, potřete vychlazenou ochucenou smetanou a podávejte.
Ingredience:
- 150–250g sušenek (BeBe, máslové sušenky…)
- 70–120g másla + na formu
Na polevu
- 600g plnotučného čerstvého smetanového sýra (např. lučina, philadelphia, gervais…)
- 200ml zakysané smetany
- 250g moučkového cukru
- 1,5 lžičky citronové šťávy
- kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 3 velká vejce a 1 žloutek navíc
Na potření
- 250ml zakysané smetany
- 1 lžíce moučkového cukru
- 2 lžičky citronové šťávy